De Europese aandelenbeurzen gingen maandagochtend verder omhoog na de mooie winsten van afgelopen vrijdag. In Amsterdam gingen de bouwbedrijven echter omlaag na een nieuw winstalarm van Ballast Nedam en problemen bij BAM in het Verenigd Koninkrijk.
“Na de recente daling wordt er toch weer bijgekocht. Bij Ballast Nedam blijft de onzekerheid groot en ook bij BAM is het vertrouwen nog niet hersteld. De twee bouwers hebben geen krediet meer bij beleggers. Voor de rest is wachten op het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa dat woensdag het cijferseizoen aftrapt”, aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent hoger op 411,80 punten. De MidKap klom ook 0,2 procent, tot 585,40 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,2 procent. In Frankfurt, waar de beurs vrijdag gesloten was, maakte de DAX een inhaalslag met een winst van 0,9 procent.
Bouwers in zwaar weer
In de MidKap stond BAM onderaan met een verlies van 5,5 procent na berichten over een mogelijke nieuwe miljoenenclaim tegen een Britse dochter van het concern. Ballast Nedam raakte ruim 10 procent aan beurswaarde kwijt. De bouwer gaf wederom een winstwaarschuwing vanwege kostenoverschrijdingen bij het project A15 Maasvlakte-Vaanplein. Concurrent Heijmans zakte 1,7 procent.
Grootste stijger in de AEX was dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore met een winst van 2,7 procent. Verzekeraar Delta Lloyd was de grootste daler met een min van 0,7 procent.
Ordina krabbelt op
Ordina herstelde weer wat na de aantijgingen over fraude bij het verkrijgen van overheidsopdrachten. De automatiseerder won 8 procent na het binnenhalen van een groot EU-contract door een consortium waar Ordina deel van uitmaakt.
In Parijs ging Euro Disney 16 procent onderuit. De eigenaar van Disneyland Parijs is een financieel reddingsplan overeengekomen met grootaandeelhouder Walt Disney.
De euro was 1,2543 dollar waard, tegen 1,2513 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 90,20 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer op 92,92 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl